Het shirt van het lijf...

Feras Almosa: Handbal helpt me met integreren en Nederlands te leren.

www.handbalhouten.nl
Het shirt van het lijf… is een rubriek van Handbal Houten waarin we nader kennis maken met iemand die betrokken is bij onze vereniging. Dat kan een nieuw lid zijn, maar ook een vrijwilliger, bestuurslid, (oud-)speler, commissielid, trainer, coach, enz. In deze editie is het de beurt aan Feras Almosa. Wij vroegen hem het shirt van het lijf!

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
Ik ben Feras Almosa. Ik ben 27 jaar oud en woon ongeveer 1 jaar in Houten. Ik kom uit Syrië (Raqqa) en ben nu bijna 2 jaar in Nederland.

Hoe ben je met handbal in contact gekomen?
Mijn hele familie speelt handbal. Mijn broers, mijn vader, mijn oom. Allemaal!

Waarom is handbal zo’n leuke sport?
Er is geen sport leuker dan handbal en alles aan handbal is leuk.

Wat is jouw favoriete positie?
Ik ben linkshandig. De rechterhoek is mijn favoriete positie.

Bij welke club(s) heb je gespeeld en wat waren de overeenkomsten en verschillen met het handbal in Nederland?
Ik speelde bij de vereniging Al Foerat. Daar speelden alleen mannen handbal. Naar uitwedstrijden moesten we soms flinke afstanden afleggen. We gingen dan met de bus en soms bleven we daar dan meerdere dagen. Het handbalspelletje in Syrië is hetzelfde, maar in tegenstelling tot Nederland was handbal in Raqqa gratis. Wij spelen daar ook binnen en buiten wedstrijden. Beachhandbal wordt daar echter nog niet gespeeld.

Waarom heb je voor Handbal Houten gekozen?
Bij mijn Nederlandse les heb ik gezegd dat ik in Syrië handbalde. Toen hebben ze gezegd dat er in Houten ook een vereniging is en hebben ze mij met Handbal Houten in contact gebracht. Daar heb ik geen spijt van gehad! In Houten spelen ze heel goed handbal. Vooral Heren 1 en 2 vind ik heel goed (in het bijzonder de keepers!) en leuk om naar te kijken. Ik hoop dat ze kampioen worden. 10 maart kom ik ze zeker aanmoedigen!

In welk team speel je en wat vind je van dat team?
Ik vind het erg leuk bij Handbal Houten. Nu speel ik in Heren 3 samen met een groep aardige mannen. Ook hebben we een aardige en goede trainer. Jammer, dat we maar 1 keer in de week trainen. In Syrië trainde ik bijna elke dag. Dat zou ik hier ook wel willen doen.

Hoe zag jouw afgelopen week er uit?
Ik ga bijna dagelijks naar de sportschool. Verder heb ik drie keer per week Nederlandse les en studeer ik zelf ook nog elke dag minimaal 3 uur thuis.

Wat is jouw doel voor dit seizoen?
Voor mij is niet alleen het handballen belangrijk, maar ook het sociale aspect; de gesprekken met mensen. Handbal helpt me met integreren en Nederlands te leren.

Wat zijn je ambities op langere termijn?
Ik wil erg graag blijven handballen. Liefst in een hoger team zoals Heren 2. Die trainen vaker en dat zijn jongere mensen.

Wil je zelf nog iets vertellen?
In Syrië is het nu niet veilig. Ik ben heel blij dat ik in Nederland ben en ik hoop dat ik hier voorlopig kan blijven. Daarom is het zo belangrijk voor me om goed Nederlands te kunnen praten. Het liefst wil ik een opleiding doen (koksopleiding of iets met houtbewerking) en wie weet vind ik ooit een leuke Nederlandse vriendin...


 Handbal Houten
Terug naar boven