Het shirt van het lijf....

Het shirt van het lijf...

Janna Pronk: “Veel dynamiek in het team dat er niet altijd uitkomt. Daar vindt Dörr dan wat van"

www.handbalhouten.nl
In de rubriek ‘Het shirt van het lijf’ duiken we het verenigingsleven in en vragen we betrokkenen bij Handbal Houten naar wat zij al dan niet doen voor onze club. In deze editie spreken we met Janna Pronk, al jarenlang vrijwilliger en momenteel teambegeleider van Heren 2. 

“Er zit veel dynamiek in het team, waarbij dat soms wel en soms niet uitkomt in een wedstrijd. Daar vindt de coach Dörr dan wel wat van, haha.”

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Janna Pronk Visser en als dialyseverpleegkundige ben ik al jaren werkzaam in het UMCU.”

Hoe ben je met Handbal Houten in aanraking gekomen?
“Samen met onze zoons waren we op zoek naar een sport in Houten. Het een en ander viel af; tot bleek dat er een handbalvereniging was. Wij, maar ook zeker Maarten, Wouter en later Casper werden heel prettig opgenomen in de vereniging. Dit was toen nog op het veld aan ‘De Steenen Poort’ en binnen de gymzaal ‘De Slinger’, van De Heemlanden.”

Heb je in het verleden zelf de handbalsport beoefend?
“Haha, nee! In Friesland waar ik ben opgegroeid heb ik onder andere turnen en volleybal gedaan. En in koude winters natuurlijk schaatsen. Wél heb ik een paar jaar met de dames recreanten meegespeeld. Daar speelde ik op de hoek. Opbouw was zonder ervaring uit de jeugd niet handig. Daarmee leerde ik de vereniging beter kennen.”

Hoe zou je Handbal Houten omschrijven?
“Handbal Houten heb ik meestal ervaren als een warm bad. Toen onze jongens nog jeugdspelers waren, heb ik een aantal jaar een rol gehad bij die teams en daarmee heb ik de vereniging leren kennen als een energieke groep mensen die met het sporthart op de goede plek voor Houten (en omstreken) deze mooie sport op de kaart willen zetten.”

Inmiddels ben je wel een vaste waarde aan de herenkant te noemen, waarvan dit seizoen als begeleider van HS2. Hoe bevalt dit tot nu toe?
“Dit bevalt me goed! Dat komt ook omdat ik samen met Rita dit seizoen de taken verdeel. Dit betekent wel voor alle mannen het een en ander regelen en verzorgen, maar soms ook even een wedstrijd kunnen laten gaan omdat het bijvoorbeeld even niet uitkomt. Sinds de Coronaperiode was ik er even tussenuit, maar het is heel gaaf er weer bij te horen. Er zit veel dynamiek in het team, waarbij dat soms wel en soms niet uitkomt in een wedstrijd. Daar vindt de coach Dörr dan wel wat van, haha.
Daarnaast zitten de heren er bovenop geld te sparen voor een leuke jaarafsluiting middels ‘de Boetepot’. Dat geeft nog wel eens hilariteit!”


De teambegeleider is niet altijd even populair en niet álle teams beschikken over iemand die graag deze rol vervult. Hoe komt dit denk je?
“Het kan zijn dat het lijkt op veel werk en dat dit veel tijd kost. Echter, deze klus delen met de coach (of een duo vormen op de post, of afspreken dat je soms iets delegeert aan een teamlid of ouder) maakt het minder zwaar. Daarnaast is binnen de vereniging aandacht voor deze rol: wat wordt er verwacht en wat heb je nodig. Het is namelijk voor de vereniging belangrijk is dat de organisatie rond het team goed verloopt is daarom aandacht voor wat daarvoor nodig is. Het kan soms goed zijn aan te geven binnen het team hoe te communiceren; als teambegeleider kun je niet alles zomaar.”

Wat zouden we binnen Handbal Houten kunnen doen om de functie van 'teambegeleider' aantrekkelijker te maken, zodat hopelijk álle teams hierover in de toekomst kunnen beschikken? Wat is hiervoor nodig?
“Wanneer een nieuw seizoen wordt voorbereid, ligt daar de kans om dat met elkaar goed te doen. Het in gesprek zijn met elkaar (spelers en ouders van jeugdspelers) geeft inzicht in wie wat wenst en wat haalbaar is. En dan met elkaar daar tijd en energie in steken. Als teambegeleider hoef je dus niet alles zelf te bedenken en uit te voeren. Misschien wordt het daarmee behapbaar en wel aantrekkelijk om te doen.”

Hoe zorg je dat je alles op orde hebt voor een nieuw seizoen? Hoe plan je bijvoorbeeld een voorbereiding?
“Kijkend naar wat de vorige voorbereiding inhield en dat aanpassen op het nieuwe seizoen: wat is hetzelfde en wat is anders? Spreek dan mensen in de vereniging en andere ervaringsdeskundigen. Dan: aan de slag samen met de coach en spelers!”

Zijn er mensen/voorbeelden waaruit jij je inspiratie haalt of verkregen tips waarvan je gebruik maakt?
“Samen met onder andere Wenda en later Lars en Jorick heb ik veel voor teams kunnen doen. Zij waren goed op de inhoud en samen hen en de vereniging kon ik het voor het team van alles betekenen.”

Wat is je meest toffe ervaring die je als teambegeleider hebt opgedaan tot nu toe?
“Met de jeugdteams naar het buitenland voor trainingsstage en toernooien. Dat zijn projecten op zich en het geeft een geweldige boost aan het team.”

Vind je dat je genoeg waardering krijgt voor wat je doet? Zo ja/nee, waaruit blijkt dit?
“Voor mij is het voldoende waardering als ik met de mannen weer eens een wedstrijd achter de rug heb. Daarvoor is veel voorbereiding geweest en daar heb ik een beetje aan mee mogen werken.”

Wat zou je de lezer mee willen geven?
“Als je handbal een warm hart toedraagt ben je bij Handbal Houten op het goede adres.” 


 Handbal Houten
 
Terug naar boven