Het shirt van het lijf....

Het shirt van het lijf...

Anne Idema: “Spannende wedstrijden zijn de leukste om achter de tafel te zitten.”

www.handbalhouten.nl

De stille krachten achter de wedstrijdtafel vervullen een belangrijke taak en zijn er om wedstrijden in goede banen te kunnen leiden. In de rubriek “Het shirt van het lijf” spreken we met Anne Idema, tijdwaarnemer bij de wedstrijden van L. Van Raak Milieutechniek/Handbal Houten. 
“Spannende wedstrijden zijn de leukste wedstrijden om achter de tafel te zitten.”

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven?
“Mijn naam is Anne Idema. In het dagelijks leven ben ik programmamanager bij KPN.”

Hoe ben je met Handbal Houten in aanraking gekomen?
“Mijn zoon Nils is vanuit Achilles in 2018 naar Handbal Houten gekomen. Eerst in de A’s en daarna in Heren 1.”

Hoe zie je onze vereniging?
“Handbal Houten is een fijne vereniging voor zowel recreatief handbal als prestatie handbal. Leuk is ook dat er naast handbal ook andere activiteiten worden georganiseerd.”

Tegenwoordig ben je iedere twee weken te vinden achter de wedstrijdtafel tijdens de thuiswedstrijd van Heren 1. Hoe ben je hier terechtgekomen? En wat doe je precies?
“Ik ben er een beetje ingerold. Toen Nils nog in de A speelde, hadden alle ouders bij toerbeurt dienst achter de wedstrijdtafel. Ik vond en vind het leuk om te doen, omdat je de wedstrijd van de andere kant meemaakt. Achter de wedstrijdtafel zitten een tijdwaarnemer en een wedstrijdsecretaris. Ik ben meestal de tijdwaarnemer en bedien het scorebord (de speeltijd, doelpunten, tijdstraffen en wissels).”

Je zit niet alleen achter de wedstrijdtafel, zoals je zelf al aangeeft. Dit doe je samen met Gert-Jan, de vader van Rogier (teamgenoot van Nils). Hebben jullie het gezellig?
“Zeker! Daarnaast zijn we goed op elkaar ingespeeld en dat werkt fijn.”

Wanneer mag je als tafel ingrijpen tijdens een wedstrijd?
“We leggen het spel stil bij time-outs, tijdstraffen, bij het einde van de 1e helft en einde wedstrijd. Echt ingrijpen doen we alleen bij wisselfouten en misverstanden in de communicatie tussen scheidsrechters en tafel.”

Je zoon Nils is nu een aantal seizoenen een vaste waarde binnen Heren 1. Maakt dit de drempel lager om vrijwilligerswerk te doen?
“Nee, niet echt. Vrijwilligers zijn enorm belangrijk voor elke vereniging en ik draag graag mijn steentje bij.”

Het zitten achter het scorebord vraagt je om neutraal te blijven tijdens een handbalwedstrijd. Hoe is dit voor je?

“Natuurlijk  ben ik als eerste een supporter van Houten. Het valt overigens best wel mee om neutraal te blijven achter het scorebord. In heel veel gevallen beslissen de scheidsrechters en volg je hen. En bij twijfel overleg je met de scheidsrechters en zij nemen dan toch het besluit.”

Ook moet je extra goed opletten. Hoe zorg je ervoor dat je gedurende de wedstrijd scherp blijft?
“Door goed te blijven letten op de scheidsrechters. En Gert-Jan en ik controleren heel vaak het scorebord met de papieren administratie. Natuurlijk proberen we ook een beetje te genieten van de mooie acties en sfeer in de hal.”

Heb je wel eens een foutje gemaakt? Is dit gemakkelijk op te lossen?
“Ja, dat gebeurt wel eens. Meestal is het een correctie op het scorebord. Als we achter de tafel niet snel kunnen corrigeren, moeten we de wedstrijd even stillezen en overleggen met de scheidsrechters. En soms doet de techniek het ook even niet.”

We moeten het toch vragen: heb je ooit stiekem geprobeerd om te knoeien achter de tafel, bijvoorbeeld door een doelpunt toe te kennen aan de thuisploeg? ;-)
“Haha, nee hoor. En dat heeft ook niet zoveel zin, omdat de tegenstander vaak iemand op de bank heeft die zelf ook de stand goed bijhoudt.”

Kun je ons meenemen in een wedstrijdsituatie, waarbij jij achter de tafel zat, die je is bijgebleven?
Wat maakte dit zo bijzonder? Wat was jouw rol hierin?
“We hebben één wedstrijd gehad waarbij het scorebord uitviel en we alles handmatig moesten doen. Dit was voor de toeschouwers en spelers niet leuk, maar voor Gert-Jan en mij eigenlijk wel. We hadden het toen veel drukker, omdat we ook veel meer met coaches en scheidsrechters moesten communiceren.”

Zijn er scheidsrechters waarmee je graag samenwerkt?
“Samenwerken is inderdaad het juiste woord. Ik werk graag samen met scheidsrechters die tijdens de wedstrijd goed communiceren met de tafel.”

Welke tegenstander maakt de wedstrijden leuk om achter de tafel te zitten?
“Spannende wedstrijden zijn de leukste wedstrijden om achter de tafel te zitten.”

Voor wie niet ieder achter de wedstrijdtafel heeft gezeten: wat is belangrijk om te weten?
“Het is niet moeilijk! Het is belangrijk om even de tijd te nemen om te snappen hoe het scorebord werkt en verder is het belangrijk om goed op de scheidsrechters te letten en welke signalen zij geven. Er is een NHV online training voor tijdwaarnemer en wedstrijdsecretaris. Die is zeer nuttig.”

Wat wil je de lezer meegeven?
“Het is gewoon leuk om achter de tafel te zitten. Je maakt de wedstrijd van een andere kant mee.”



 Handbal Houten
 
Terug naar boven