Stipt Payroll Handbal Houten kampioen van de eredivisie

Green Park Aalsmeer HS2 (h)
02-03-2019
32 - 17

Scheidsrechter:   F. (Fake) Bralts
Het heren 1 team van Stipt Payroll Handbal Houten is er voor de tweede keer op rij in geslaagd om kampioen van de eredivisie te worden. Een formidabele prestatie die recht geeft op promotie naar de Beneliga.

De mannen van coach Rick Louw traden zaterdag aan tegen middenmoter Green Park Aalsmeer. Bij winst zou Houten voor de tweede keer kampioen van de eredivisie worden. Gezien de stand op de ranglijst zou dat een formaliteit moeten zijn, maar bij de vorige ontmoeting tussen beide teams wist Houten met grote moeite een gelijk spel te behalen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Houten enigszins gespannen aan de wedstrijd begon.

SPANNEND BEGIN
Beide ploegen kozen aanvankelijk voor een rustige aanvalsopbouw waarbij de bal net zo lang rondgespeeld werd tot er een vrije man in een kansrijke schotpositie gevonden werd. Er waren kansen over en weer, maar het was Job Reumer die met een geslaagde strafworp Houten het eerst doelpunt bezorgde. De eerste 10 minuten van de wedstrijd waren best spannend, en beide ploegen kwamen regelmatig tot scoren. Tot de stand van 3-2 in de 8ste minuut was er nog sprake van een echte wedstrijd. Toen ging Houten het spel dicteren met de fast-break als voornaamste wapen. Bij spelhervattingen werd er snel naar voren gesprint waarna de goed keepende Harmen Voogt de bal over het gehele veld naar een sprintende ploeggenoot wierp. Deze kwam dan in een 1 tegen 1 situatie met de keeper van Aalsmeer te staan om vervolgens op vrij eenvoudige manier te scoren. Zo werd de stand van 9-4 bereikt in de 16de minuut. Het werd nu wel duidelijk dat Houten de betere ploeg was en gestaag werd de voorsprong uitgebouwd tot 17-9 bij rust.

WALK-OVER
De tweede helft tapte Houten uit een heel ander vaatje. Men had de schroom van zich afgeworpen en speelde voluit met energie en creativiteit. Verdedigend had Houten het nu prima voor elkaar. Door met veel pressie te spelen werd de aanval van Aalsmeer gestoord. Zij konden hun aanvalssystemen niet meer spelen en kwamen zelden tot kansrijke schoten. De aanvallen van Houten waren verrassend en bij vlagen zelfs geniaal te noemen. Met schijnbewegingen en fake-schoten werd de verdediging van Aalsmeer uit elkaar gespeeld. In de open gevallen ruimtes doken spelers van Houten op die na aangespeeld te zijn de keeper van Aalsmeer kansloos lieten. Houten liep ogenschijnlijk moeiteloos uit naar 26-9.

WINST
Hoewel de spanning inmiddels uit de wedstrijd was, bleef het wel een leuk schouwspel. Houten liet diverse aanvalssystemen zien die steeds op andere wijze werden afgerond. Jelmer Schaap en Tobias Marx werden menigmaal op creatieve wijze op de rand van de cirkel aangespeeld waarna zij het koelbloedig af wisten te maken. Verdedigend liet keeper Rens van Kregten zijn kwaliteit zien door eerste twee fraaie reddingen te verrichten, vervolgens een strafworp te stoppen en daarna een schot uit de hoek te trappen. Bij de stand van 31-12 liet Houten de teugels vieren en zakte de wedstrijd in. Ook de aanmoedigende woorden en getrommel van het thuispubliek mocht niet meer baten. Aalsmeer profiteerde van de verkregen ruimte en wist de laatste vijf minuten op haar naam te schrijven. Met 32-17 werd de eindstand bereikt. Houten is met nog twee wedstrijden te spelen al zeker van het kampioenschap in de eredivisie.

PRIJZEN
Het team kreeg uit handen van Dick Jacobs en wethouder Kees van Dalen de zilveren kampioensschaal uitgereikt, alsmede een medaille voor iedere speler. Van Dalen hing ze vol loftuitingen rond hun nekken.

Coach Rick Louw: ,,Dit is een mooie bekroning van al ons harde werken. Het leek geen moeilijke pot, maar vergeet niet dat we het zelf hebben afgedwongen. Iedereen heeft lekker kunnen spelen met veel compassie. Ik ben blij met het behaalde kampioenschap."

Dick Jacobs: ,,Het is superleuk dat we kampioen geworden zijn en volgend seizoen gaan uitkomen in de Beneliga. Dan wordt het niveau van handbal weer hoger en wordt het nog leuker om wedstrijden te komen kijken. Wat zou het fijn zijn als we vaker een volle zaal zouden trekken."

Kees van Dalen: ,,Ik ben zo trots dat het weer gelukt is om kampioen van de eredivisie te worden. Het is toch uitzonderlijk dat we deze sport op het allerhoogste niveau hier in The Dome in Houten hebben. Hulde aan de club en alle spelers."

Bron: Houtens Nieuws 3 maart 2019