Nieuws

Trainer Rick Louw en kampioenskandidaat Houten, ijzersterk duo

30 januari 2019
www.handbalhouten.nl
Zomaar, een maandagavond op sportcentrum Papendal in Arnhem. Rick Louw zit na een lange dagtaak op de Handbal Academie nog even langs de kant en volgt de verrichtingen van zijn ‘baas’ Edwin Kippers bij de U19. Rick Louw ademt handbal, want aansluitend pendelt hij terug richting Utrecht om daar de mannenploeg van nieuwe impulsen te voorzien. Druk baasje, die Rick!

Zaterdagavond, 26 januari, een mooie avond voor Stipt Payroll Houten, koploper in de eredivisie. In The Dome werd de aanval van achtervolger Hellas afgeslagen: 31-20 winst. Bewondering, gelukwensen. De 30-jarige oefenmeester uit Nieuwegein glimt nog van trots. Trots op zijn ploeg. “In mijn tweede seizoen draait alles weer perfect. Drie punten voorsprong is niks, er komen nog zeven duels.” Typisch trainerstaal.

Handbalvirus
Vader en moeder waren al behept met het handbalvirus in Nieuwegein, logisch kreeg Rick dit in de genen automatisch mee. In de jeugd bij Nieuwegein en Houten leerde hij de eerste handbalstappen, kwam een tijdje voor UDSV uit en ging opnieuw terug naar Houten. Aan het CIOS behaalde hij zijn onderwijsbevoegdheid lichamelijke opvoeding en trainersdiploma HT 3. Werkzaamheden in Oostenrijk onderbraken tijdelijk zijn handballoopbaan.

“Het trainersvak heeft mij altijd geboeid,” opent hij. “Veel met jeugdteams getraind. Bij Nieuwegein ben ik ook nog een tijdje adviseur geweest. Heb daar gesprekken gevoerd met trainers en ben er inmiddels wel achter dat sommigen wel heel erg veel geld vragen.” Door de spelersgroep werd hij toen gevraagd om zelf voor de groep te gaan staan, dus was de eerste stap al gezet. Tussendoor vond Louw tijd om zijn HT-4 diploma binnen te halen. “Momenteel volg ik de Master Coach Opleiding.”  

Zijn baan als gymdocent ruilde hij vorig jaar in voor een contract met het NHV als docent aan de Handbal Academie. “Fulltime, van maandag tot donderdag, vaak ook nog in het weekeinde!” Of, zoals rond de jaarwisseling, op pad met de nationale jeugdselecties naar toernooien in Merzig of Zwitserland. Een starttijd rond de klok van zeven uur in de ochtend is voor Louw geen probleem. Het werken met al die jeugdige talenten is hem op het lijf geschreven. “Op de Academie ben ik medeverantwoordelijk voor de jongens 17 en 19 met Edwin Kippers als hoofd van de Academie. Jean Last doet goed werk met de keepers die we ter beschikking hebben. Kortom, prima staf en veel gemotiveerde jonge talenten die we voorbereiden op grotere stappen in het handbal.”

Promotie
In de avonduren vijf keer per week actief voor ‘zijn kluppie’ op eredivisieniveau. Pas 30 jaar, begonnen in de tweede divisie. Zijn trainerstalent is dus al vroeg opgevallen bij club- en bondsverantwoordelijken. “Twee spelers in de huidige groep – Luuk van Engelen en Harmen Voogt - zijn ouder, maar dat vormt geen probleem voor wat betreft dat leeftijdsverschil. De groep is leergierig, zoekt naar nieuwe uitdagingen.”

Vorig jaar ging promotie naar de BENE-League op het nippertje mist. “Deksel op de neus,” noemt hij dat nu. “We hadden te veel last van blessures, dus ging het feest niet door.” Hurry Up en Quintus bleken in een drieluik de sterksten en mochten opnieuw hun plek in de grensoverschrijdende competitie innemen.

Dit jaar promoveert de kampioen in de eredivisie rechtstreeks, dus is het aftellen begonnen. Een regio als Utrecht heeft baat bij een dergelijk handbalniveau, weet ook Rick Louw. “Sponsors vinden blijft ook in die regio een heikel punt. Een club als Houten kan daarom zeker niet meegaan in wat andere clubs in de BENE-League te besteden hebben. Wel ben ik ervan overtuigd dat we op elke positie in de ploeg BENE-League-waardige spelers hebben. Een stukje extra ervaring is meegenomen. Twee goede keepers, zeker. Die pakken extra punten voor ons. Qua leeftijd een vrij jonge ploeg die door maatschappelijke carrières aan Houten en omgeving verbonden is. We hebben natuurlijk voor komend seizoen, als we zouden promoveren, wel een paar wensen voor Topsport Handbal Houten, de vlag waar wij onder vallen. Of alles te realiseren is, is afwachten. We leggen daar geen druk op.” Samenwerken, verbinden, communiceren. Sterke punten van de jonge prins in het hoogste trainersgilde. “Vijf keer trainen blijft, programma’s op alle onderdelen samenstellen of uitbouwen. Randzaken professionaliseren.”

Continuïteit
Een voorbeeld hierbij stipt – what’s in a name – hij kort aan. “Tussen twee trainingen door zullen spelers op de club een maaltijd moeten krijgen anders werkt die tweede training natuurlijk niet echt.” Dure buitenlanders zijn voor de aanstaande kampioen uit beeld. “We willen ons meten met de onderste ploegen in de League. Daar hebben we de handen meer dan vol aan. Zorgen voor continuïteit. Een plek in de Final4 is voor ons niet reëel.” Houten wil duidelijk geen eensdagsvlieg zijn in het vaderlandse tophandbal.

Stipt Payroll Houten, op een zucht van de BENE-League
Ook zijn inbreng bij de talenten van de Handbal Academie en de U17 is groot. Zijn rustige uitstraling, zijn innerlijke gedrevenheid. Misschien niet altijd zichtbaar, maar toch. De handbalvisie overbrengen, de lijnen uitzetten en doorgeven naar de hogere leeftijdsgroep. “Hier gelden andere criteria dan bij de clubs.” Maar uiteindelijk komt ergens alles samen: ‘Plezier beleven aan handbal maar tegelijk ook presteren.’ In het geval van Rick Louw op een zo hoog mogelijk niveau.

Wat dat betreft heeft hij nog een lange en hopelijk mooie carrière om naar uit te kijken.

Bron: Handbalstartpunt, 30 januari 2019, door Frits Feuler


 
www.handbalhouten.nl
Handbal Houten en het Nationaal Ouderenfonds organiseren op zaterdag 29 februari de try-out van OldStars walking handball. Na afloop is… Meer >
 
www.handbalhouten.nl
Rick Louw heeft te kennen gegeven aan het eind van het seizoen te gaan stoppen als trainer/coach van The Dome/Handbal Houten. Louw is… Meer >
 
www.handbalhouten.nl
In de rust van de wedstrijd van Heren 1 werden de topverkopers van de Clubactie in 't zonnetje gezet. Bobbie den Bieman (51… Meer >
 
www.handbalhouten.nl

Overlijden Eric Reumer

31 januari 2020
Geschrokken namen we kennis van het bericht dat Eric Reumer onverwachts is overleden. Eric is niet alleen een seizoen trainer/coach van… Meer >
 
28-01-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18-12-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05-10-2019 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22-09-2019 Meer >

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-11-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01-06-2018 Meer >
 
 
 
15-05-2018 Meer >
 
12-05-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16-04-2018 Meer >
 
16-04-2018 Meer >
 
16-04-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10-01-2018 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12-12-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
01-11-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
04-05-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
09-03-2017 Meer >
 
07-03-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29-01-2017 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31-12-2016 Meer >
 
 
 
27-12-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29-08-2016 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Handbal Houten
Terug naar boven